Transzzsírok káros hatása

GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG

 A gluténhez kapcsolt betegség – mint amilyen a gluténérzékenység – a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, amelyet bizonyos gabonafélékben található növényi fehérje, a glutén vált ki az erre érzékeny embereknél. A probléma hosszú időn át lappanghat, kései felismerése súlyos felszívódási zavarokhoz és tápanyaghiányhoz vezethet.

 A gluténhez kapcsolt betegségek fajtái

Több betegség is úgy él a köztudatban, mint gluténérzékenység, de valójában 3 különböző problémáról kell beszéljünk:

  1. Cöliákia (lisztérzékenység) – genetikailag meghatározható autóimmun betegség
  2. Búzaallergia
  3. Gluténérzékenység vagy -intolerancia

Mindegyik esetében hasonló tünetekkel jelentkező kórképeket írnak le, de a problémák hátterében több tényező és különböző okok állnak. Közös bennük, hogy mindhárom betegséget gluténhez kapcsolt betegségeknek, vagy glutén-függő betegségeknek nevezzük.

A táplálkozással bevitt glutént (a búzában, rozsban, árpában található fehérje) nem tudja feldolgozni a szervezet, s bonyolult kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával.

Bizonyos idő elteltével, már az egész szervezetet érintő betegségről beszélünk.

Nem csak emésztőrendszeri panaszokat, de egyéb szervek működését is érinteni fogja:

  • csontrendszer és bőr károsodását is okozhatja
  • cukoranyagcsere zavar
  • pajzsmirigy problémák …stb

A gluténérzékenység klasszikus lehetséges tünetei:

  • (hosszú ideig tartó) hasmenés, haspuffadás, zsírfényű, nyákos széklet
  • étvágytalanság, fogyás (gyermekeknél fejlődésben való elmaradás)
  • tejcukorérzékenység (laktózintolerancia)
  • fogzománc hibák, korai fogromlás
  • rendszeresen visszatérő afták a szájban …. stb

A gluténérzékenység során a lehetségen kialakuló problémák:

  • bélrendszerben kialakuló gyulladásos folyamatok, ennek kapcsán:
  • lehetséges autóimmun folyamatok
  • mikrobiom / bélflóra felborulása, pusztulása
  • áteresztő / lyukasbél szindróma
  • tápanyag felszívódási nehézség
  • idegrendszeri tünetek (kézremegés, szemtikkelés …)
  • mentális zavarok (depresszó, elszigetelődés…)
  • ízületi fájdalmak, gyulladások és azok deformációja
  • bőrproblémák, Pszoriázis
  • pajzsmirigy betegségek
  • cukoranyagcsere zavarok
  • visszatérő fejfájás, migrén
  • alvási problémák …. stb

A vékonybél nyálkahártyája ellen irányuló, a glutén által generált gyulladásos folyamat következtében pusztulni kezdenek a bélrendszerben a felszíni sejtek ( bélbolyhok)
Mivel a tápanyagok felszívódásának jelentős része a vékonybélben található bélbolyhokon keresztül történik, a tápanyagok optimális felszívódása nem jön létre, az elfogyasztott táplálék a szervezetben nem tud hasznosulni és felszívódási zavar alakul ki.

 Ezáltal csökken a tápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, és felszívódási zavar alakul ki, ezért a fentieken túl, az alábbi tünetek is társulhatnak még:

  • vashiány, vérszegénység (a nem megfelelő vas- és B12-felszívódás miatt)
  • fáradékonyság, (migrénes) fejfájás
  • súlyproblémák
  • hajhullás, körömtöredezés
  • izomfájdalom, izomgyengeség (a kálium és magnézium nem kielégítő felszívódása miatt)
  • csontritkulás, csontdeformitások (a kalcium és D-vitamin nem megfelelő hasznosulása miatt)
  • menstruációs problémák
  • pikkelysömör (psoriasis), bőrtünetek (hámló és erősen viszkető kiütés a váll, ülep, fejbőr, térd, könyök területén)
  • Duhring-betegség (csalánkiütésre hasonlító hólyagok a bőrön)
  • egyéb autoimmun betegségek (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség, ízületi betegség)

A zabfogyasztás örök kérdés a gluténérzékenységben szenvedőknél.

„Károsító” fehérje (gliadin)nem található benne, de Komoly gondot jelent a zab gluténnal való szennyeződése (betakarítás, szállítás, csomagolás során).

A gluténmentesként vagy nagyon alacsony gluténtartalmúként megjelölt élelmiszerekben csak olyan zab használható, amelynek termesztése, előkészítése és/vagy feldolgozása során kifejezetten kerülték a búzával, rozzsal, árpával vagy ezek keresztezett változataival való szennyeződést, és amelynek gluténtartalma legfeljebb 20 mg/kg lehet.

Kutatások szerint a zabban található fehérje, (avenin) hasonlít a tüneteket kiváltó gliadinhoz, és az érintettek egy részénél ez indíthatja el a károsító mechanizmusokat. Egyes kutatások szerint az avenin kis mértékben okoz immunrendszeri elváltozást, viszont a zab nagy mennyiségben (napi 100 grammnál több) történő fogyasztása vált ki immunválaszt. Mindezekből következik, hogy ha a zab garantáltan gluténmentes is, fogyasztása mindig egyéni elbírálás alá esik, sok esetben belefér a gluténérzékenyek étkezésébe.

Amennyiben a táplálék nem tartalmaz glutént, úgy a szervezet károsító folyamatok leállnak.

Ezért a glutén érzékenység gluténmentes diétával jól kezelhető, a megfelelő étrend követése mellett a szervezet képes regenerálódni.

A gluténmentes diéta egész életre szól!!!

Kis mennyiségű, de rendszeres gluténfogyasztás is nagyon káros!!!

A tiltólistás gabonafélék: búza, rozs, árpa, durumbúza, tönkölybúza, kamut búza.

Továbbá a felsoroltakból készült (pl. pelyhek, őrlemények) és azokat alapanyagként vagy adalékanyagként tartalmazó ételek, élelmiszerek (búzakeményítő pl. a felvágottakban) fogyasztása is kerülendő!

Sok esetben látens / rejtett gluténérzékenységről beszélhetünk!

A glutén INTOLLERANCIA az emésztőrendszer gluténre adott válasza és reakciója!!!
(ellentétben a cöliákiával, ami az immunrendszer gluténre adott válasza)!!!!

A gluténérzékenység (intolerancia) legtöbbször sem vérből, de még székletből sem mutatható ki! Ekkor a megoldás a megvonásos diéta, mely a tünetek enyhülésével igazolja a probléma meglétét.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE

  • ZSzemélyes ajánlatok Önnek
  • ZÉrtesüljön legújabb cikkeinkről
  • ZAz Ön problémájára is lehet természetes megoldás

Ha jelentkezni szeretne állapotfelmérésre, töltse ki a kérdőívet és vegyen részt egy

  • lAdja meg adatait a bejelentkezési űrlapon és tájékoztatás céljából az Ön által fontosnak tartott egyéb információkat
  • 24 órán belül visszahívom telefonon, vagy online levélben egyeztetjük az Önnek legmegfelelőbb konzultációs időpontot
  • A megbeszélés során részletes tájékoztatást kaphat a biorezonanciás állapotfelmérésről és annak teljes menetéről