
GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG
A gluténhez kapcsolt betegség – mint amilyen a gluténérzékenység – a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, amelyet bizonyos gabonafélékben található növényi fehérje, a glutén vált ki az erre érzékeny embereknél. A probléma hosszú időn át lappanghat, kései felismerése súlyos felszívódási zavarokhoz és tápanyaghiányhoz vezethet.
A gluténhez kapcsolt betegségek fajtái
Több betegség is úgy él a köztudatban, mint gluténérzékenység, de valójában 3 különböző problémáról kell beszéljünk:
- Cöliákia (lisztérzékenység) – genetikailag meghatározható autóimmun betegség
- Búzaallergia
- Gluténérzékenység vagy -intolerancia
Mindegyik esetében hasonló tünetekkel jelentkező kórképeket írnak le, de a problémák hátterében több tényező és különböző okok állnak. Közös bennük, hogy mindhárom betegséget gluténhez kapcsolt betegségeknek, vagy glutén-függő betegségeknek nevezzük.
A táplálkozással bevitt glutént (a búzában, rozsban, árpában található fehérje) nem tudja feldolgozni a szervezet, s bonyolult kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával.
Bizonyos idő elteltével, már az egész szervezetet érintő betegségről beszélünk.
Nem csak emésztőrendszeri panaszokat, de egyéb szervek működését is érinteni fogja:
- csontrendszer és bőr károsodását is okozhatja
- cukoranyagcsere zavar
- pajzsmirigy problémák …stb
A gluténérzékenység klasszikus lehetséges tünetei:
- (hosszú ideig tartó) hasmenés, haspuffadás, zsírfényű, nyákos széklet
- étvágytalanság, fogyás (gyermekeknél fejlődésben való elmaradás)
- tejcukorérzékenység (laktózintolerancia)
- fogzománc hibák, korai fogromlás
- rendszeresen visszatérő afták a szájban …. stb
A gluténérzékenység során a lehetségen kialakuló problémák:
- bélrendszerben kialakuló gyulladásos folyamatok, ennek kapcsán:
- lehetséges autóimmun folyamatok
- mikrobiom / bélflóra felborulása, pusztulása
- áteresztő / lyukasbél szindróma
- tápanyag felszívódási nehézség
- idegrendszeri tünetek (kézremegés, szemtikkelés …)
- mentális zavarok (depresszó, elszigetelődés…)
- ízületi fájdalmak, gyulladások és azok deformációja
- bőrproblémák, Pszoriázis
- pajzsmirigy betegségek
- cukoranyagcsere zavarok
- visszatérő fejfájás, migrén
- alvási problémák …. stb
A vékonybél nyálkahártyája ellen irányuló, a glutén által generált gyulladásos folyamat következtében pusztulni kezdenek a bélrendszerben a felszíni sejtek ( bélbolyhok)
Mivel a tápanyagok felszívódásának jelentős része a vékonybélben található bélbolyhokon keresztül történik, a tápanyagok optimális felszívódása nem jön létre, az elfogyasztott táplálék a szervezetben nem tud hasznosulni és felszívódási zavar alakul ki.
Ezáltal csökken a tápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, és felszívódási zavar alakul ki, ezért a fentieken túl, az alábbi tünetek is társulhatnak még:
- vashiány, vérszegénység (a nem megfelelő vas- és B12-felszívódás miatt)
- fáradékonyság, (migrénes) fejfájás
- súlyproblémák
- hajhullás, körömtöredezés
- izomfájdalom, izomgyengeség (a kálium és magnézium nem kielégítő felszívódása miatt)
- csontritkulás, csontdeformitások (a kalcium és D-vitamin nem megfelelő hasznosulása miatt)
- menstruációs problémák
- pikkelysömör (psoriasis), bőrtünetek (hámló és erősen viszkető kiütés a váll, ülep, fejbőr, térd, könyök területén)
- Duhring-betegség (csalánkiütésre hasonlító hólyagok a bőrön)
- egyéb autoimmun betegségek (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség, ízületi betegség)
A zabfogyasztás örök kérdés a gluténérzékenységben szenvedőknél.
„Károsító” fehérje (gliadin)nem található benne, de Komoly gondot jelent a zab gluténnal való szennyeződése (betakarítás, szállítás, csomagolás során).
A gluténmentesként vagy nagyon alacsony gluténtartalmúként megjelölt élelmiszerekben csak olyan zab használható, amelynek termesztése, előkészítése és/vagy feldolgozása során kifejezetten kerülték a búzával, rozzsal, árpával vagy ezek keresztezett változataival való szennyeződést, és amelynek gluténtartalma legfeljebb 20 mg/kg lehet.
Kutatások szerint a zabban található fehérje, (avenin) hasonlít a tüneteket kiváltó gliadinhoz, és az érintettek egy részénél ez indíthatja el a károsító mechanizmusokat. Egyes kutatások szerint az avenin kis mértékben okoz immunrendszeri elváltozást, viszont a zab nagy mennyiségben (napi 100 grammnál több) történő fogyasztása vált ki immunválaszt. Mindezekből következik, hogy ha a zab garantáltan gluténmentes is, fogyasztása mindig egyéni elbírálás alá esik, sok esetben belefér a gluténérzékenyek étkezésébe.
Amennyiben a táplálék nem tartalmaz glutént, úgy a szervezet károsító folyamatok leállnak.
Ezért a glutén érzékenység gluténmentes diétával jól kezelhető, a megfelelő étrend követése mellett a szervezet képes regenerálódni.
A gluténmentes diéta egész életre szól!!!
Kis mennyiségű, de rendszeres gluténfogyasztás is nagyon káros!!!
A tiltólistás gabonafélék: búza, rozs, árpa, durumbúza, tönkölybúza, kamut búza.
Továbbá a felsoroltakból készült (pl. pelyhek, őrlemények) és azokat alapanyagként vagy adalékanyagként tartalmazó ételek, élelmiszerek (búzakeményítő pl. a felvágottakban) fogyasztása is kerülendő!
Sok esetben látens / rejtett gluténérzékenységről beszélhetünk!
A glutén INTOLLERANCIA az emésztőrendszer gluténre adott válasza és reakciója!!!
(ellentétben a cöliákiával, ami az immunrendszer gluténre adott válasza)!!!!
A gluténérzékenység (intolerancia) legtöbbször sem vérből, de még székletből sem mutatható ki! Ekkor a megoldás a megvonásos diéta, mely a tünetek enyhülésével igazolja a probléma meglétét.
IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
- ZSzemélyes ajánlatok Önnek
- ZÉrtesüljön legújabb cikkeinkről
- ZAz Ön problémájára is lehet természetes megoldás
Ha jelentkezni szeretne állapotfelmérésre, töltse ki a kérdőívet és vegyen részt egy
- lAdja meg adatait a bejelentkezési űrlapon és tájékoztatás céljából az Ön által fontosnak tartott egyéb információkat
- 24 órán belül visszahívom telefonon, vagy online levélben egyeztetjük az Önnek legmegfelelőbb konzultációs időpontot
- A megbeszélés során részletes tájékoztatást kaphat a biorezonanciás állapotfelmérésről és annak teljes menetéről