Transzzsírok káros hatása

Mik azok a transzzsírok?

A transzzsírok olyan telítetlen zsírsavak, amelyek a növényi olajok – pálma, kókusz, napraforgó, szója, repce – hidrogénezése során keletkeznek, de transzzsírsav képződik a növényi olajokkal történő sütés során is.

Noha a növényi olajok alapjában egészségesek, hiszen számottevő mennyiségben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat, de sajnos a feldolgozáskor az úgynevezett hidrogénezés során ezek átalakulnak telített-, illetve transzzsírsavakká.

A hidrogénezés célja, hogy a növényi olajok keményebbé, hosszabban eltárhatóvá váljanak, adott esetben bírják a fagyasztást. Kis mennyiségben, természetes formában is fellelhetők olyan állati termékekben is, mint például a hús, vaj, joghurt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 2 grammban határozta meg a transzzsírsavak maximális bevitelét, ami még nem jelent veszélyt az egészségre. Tudományos vizsgálatok eredményei alapján a napi 2 energiaszázaléknak megfelelő, azaz 5 g/nap transzzsírsavfogyasztás 25%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Ez a határérték jóval alatta van a mindennapi életben tapasztalható értéknek, hiszen Európa-szerte és Magyarországon is jelenleg körülbelül ennek a dupláját, illetve háromszorosát fogyasztják az emberek.

Ennek érdekében, 2023-ig betiltja a WHO a mesterséges transzzsírokat, mert egészségügyi kockázatuk rendkívül magas A kezdeményezés azt célozza, hogy az egyes államok saját törvényeikkel alapozzák meg a transzzsírok kivezetését az élelmiszerpiacról.

Ezért arra bíztatok mindenkit, hogy törekedjen az egészséges zsírok fogyasztására.

Miért nem tudunk róluk?

Az élelmiszeriparnak nem érdeke, hogy a vásárlókat tájékoztassa a transzzsírok veszélyeiről, sem arról, hogy azok egy adott termékben milyen magas arányban fordulnak elő.

Sok gyártó félreérthető módon fogalmaz, amikor a címkére azt írja, hogy az étel teljesen vagy részben hidrogénezett növényi zsiradékot tartalmaz. Az emberek a növényi jelző kapcsán hajlamosak azt hinni, hogy egészséges ételt vásárolnak, hiszen kinek jutna eszébe, hogy a kókusz-, vagy pálmaolaj egészségtelen lehet?

Milyen veszélyeket hordoz a transzzsírok fogyasztásuk?

A transzzsírok veszélyeit számos kutatás alátámasztotta. Ezek a magas transzzsírsav-tartalmú étrenddel közvetlenül összefüggésbe hozható egészségügy kockázatok:

• szív- és érrendszeri betegségekkel
• cukorbetegség kialakulásával
• növelik a meddőség kockázatát
• elhízással és számos ezzel összefüggő megbetegedéssel
• emelik a vérben a trigliceridszintet
• emelik a LDL-koleszterin (rossz) szintjét
• csökkentik a védő HDL- koleszterinszintet (jó), ez
• érelmeszesedéshez, trombózishoz, agyvérzéshez vezethet
• növeli az Alzheimer-kór és egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát
• sőt, kimutatták, hogy a szoptatással az anyatejből a magzatba is átjuthat

Egészségesnek gondolt élelmiszerek buktatói

Ha például úgy döntünk, hogy megeszünk egy müzliszeletet. Mi baja lehet tőle? Magvakat, gyümölcsöket, növényi olajat tartalmaz. De milyet? Ha megnézzük a csomagolást, és azon azt a megjelölést láthatjuk, hogy hidrogénezett vagy részben hidrogénezett növényi zsír van benne, akkor sikerült a müzliszelettel együtt némi transzzsírt is elfogyasztania.

Ha kávékrémporral ittuk a reggeli kávét, és vacsorára egy bolti öntettel készült salátával ettük meg, akkor aznap akaratunkon kívül olyan élelmiszereket fogyasztottunk, ami hosszú távon mindenképp árt az egészségünknek.

Milyen ételeket kerüljünk?

• félkész mirelit termékek
• margarinok, szénhidrogénezett olajok
• feldolgozott tejtermékek
• fagylaltok és a kekszek (rengeteg pálmazsírt tartalmaznak)
• gyorséttermi ételek, chipsek, műzliszeletek
• kész salátaönteteket, valamint
• instant porokat (levesek, szószok)
• iktassuk aszénhidrogénezett margarinokat, amik adalékanyagokat is tartalmaznak
• ezért javasolt kerülni a rántott élelmiszerek fogyasztását
• ne tegyünk a kávéba krémporokat, instant termékeket
• hanyagoljuk a bevonó masszás édességeket (szaloncukrot, tejszeletet…)
• kerüljük a látványpékségben kapható, csalogató illatú péksüteményeket
• ne tegyük ki hőnek a hidegen az omega-3 és omega-6 zsírsavakban bővelkedő, hidegen sajtolt növényi olajokat (lenmagolaj, kendermagolaj, olívaolaj, stb.)

Ne feledjük, hogy szervezetünk a jó zsír bevitele fontos, mert segítségével

• biztosítjuk az energiaszükségletünk egy jelentős részét
• zsír fajtájától függően belső szerveink védelmében is szerepet kap
• csökkenti a gyomornedvek túlzott termelődését
• telítettség, jóllakottság érzetet kelt
• számos vitamin (A, D, E, K) pedig csak zsírban oldódik

Hiába esszük tehát antioxidánsokban gazdag friss gyümölcsöket, zöldségeket, ezek a vitaminok nem hasznosulnak megfelelően, ha nincsenek zsírok, amik segítik a felszívódásukat.

Napi ajánlott egészséges zsírbevitel forrásai

A lényeg az, hogy a napi bevitt kalória 30-40%-ban zsírból álljon (az eddig javasolt 25%-al szemben). Például, ha napi igényünk 2000 kalória, akkor az ajánlott zsírbevitel 78-91 gramm között mozog. Ez egyenlő napi:

• 30 gramm hidegen sajtolt olívaolajjal
• 20 gramm reszelt sajttal (ha nincs intolarebóncia)
• 20 gramm dióbéllel
• 200 gramm marha-, vagy borjúhússal
• 200 gramm lazaccal (kb. 75 gramm zsír)

Ezek a mennyiségek tehát egy normális, kiegyensúlyozott étrend részét képzik, figyelembe véve azt is, hogy szervezetünk a napi rutin során más élelmiszerekből is jut zsírokhoz.

LETÖLTHETŐ ANYAGOK:

Az itt letölthető anyag az OÉTI hivatalos élelmiszer-analitikai eredményeiből a legnagyobb százalékban transzzsírokat tartalmazó élelmiszerek listája. A jelenlegi listára azon gyártók termékei kerültek fel, amelyek nem felelnek meg a bevezetésre kerülő törvénynek!

FORRÁSOK:

szivugyunk.blog.hu

mayoclinik.org

nepszava.hu

 

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE

  • ZSzemélyes ajánlatok Önnek
  • ZÉrtesüljön legújabb cikkeinkről
  • ZAz Ön problémájára is lehet természetes megoldás

Ha jelentkezni szeretne állapotfelmérésre, töltse ki a kérdőívet és vegyen részt egy

  • lAdja meg adatait a bejelentkezési űrlapon és tájékoztatás céljából az Ön által fontosnak tartott egyéb információkat
  • 24 órán belül visszahívom telefonon, vagy online levélben egyeztetjük az Önnek legmegfelelőbb konzultációs időpontot
  • A megbeszélés során részletes tájékoztatást kaphat a biorezonanciás állapotfelmérésről és annak teljes menetéről